fbpx

Komes Single Barrel

KOMES SINGLE BARREL

Komes Single Barrel to nowa seria piw starzonych w beczkowi Browaru Fortuna, stworzona, aby podzielić się z miłośnikami piwa rzemieślniczego wyjątkowymi projektami naszych piwowarów. Wyjątkowymi, bo limitowanymi zawsze do pojedynczej dębowej beczki. Leżakowanie piwa w tak ograniczonej objętości pozwala nam realizować nawet najbardziej śmiałe pomysły oraz sięgać po beczki, które trudno zdobyć w większej ilości. Zaletą piw typu single barrel jest też niepowtarzalność danej partii piwa – leżakowanego w konkretnej beczce, czasie i warunkach. Komes Single Barrel to wyselekcjonowane frakcje z licznych procesów wymrażania oraz najlepsze beczki wybrane do długiego leżakowania.

Serię Komes Single Barrel otwierają dwa piwa – Wymrażany Komes Barley Wine Old Forester BA oraz Wymrażany Komes Porter Bałtycki Jack Daniel’s BA – oba leżakowane w pojedynczych beczkach z mocno opiekanym drewnem orzecha włoskiego, dla oceny wpływu tego drewna na dwa zupełnie różne style piwne.

Beczkownia Fortuny to miejsce stworzone z myślą o eksperymentowaniu i ciągłej nauce złożonej interakcji piwa i drewna. Powstają tu wyjątkowe piwa typu barrel aged – starzone w drewnianych beczkach po szlachetnych trunkach, m.in. winie z wielu rejonów świata oraz rozmaitych destylatów, od amerykańskiego bourbonu, przez wyspiarskie whisky, po francuskie koniaki i wiele innych. Piwa z beczkowni Browaru Fortuna są ręcznie rozlewane i etykietowane. Dzięki rzemieślniczym metodom produkcji, w tym wymrażaniu piwa i używaniu szczepów dzikich drożdży oraz starannemu dobieraniu beczek możemy pochwalić się produktem wysokiej jakości o unikalnym na rynku charakterze i historii. Nic więc dziwnego, że piwa tu zrodzone zdobywają liczne nagrody w Polsce i za granicą.

Komes Single Barrel 2/2025

Komes Wymrażany Single Barrel Blend: Wymrażany Porter Imperialny x Wild Ale

Niezwykle czasochłonny blend dwóch piw z udziałem wymrażanego porteru nieco ponad 75%. Niemal dwuletni Porter Imperialny leżakowany w beczce po bourbonie Old Forester z trzyletnim dzikim strong ale z beczki po czerwonym winie z Burgundii, fermentowanym szczepem B. clausenii. Mimo dominacji porterowej bazy i słodyczy beczki, przy ogrzewaniu piwa w nosie oraz w posmaku pojawia się coraz więcej wtrętów moreli, ananasa, końskiej derki i siana. Całość, dzięki podwyższonej kwasowości, stała się także nadspodziewanie lekka w odbiorze, mimo potężnych parametrów.

Alk. 18%
Ekstrakt 40%

Składniki: woda, słód jęczmienny: pilzneński, palony, karmelowy, ekstrakt słodowy jęczmienny, pszenica, płatki owsiane, chmiel, drożdże

Komes Single Barrel 1/2025

Komes Wymrażany Porter Imperialny z sokiem z mandarynek z Chorwacji

Wymrażany porter imperialny, po niemal dwóch latach leżakowania w beczce po bourbonie Old Forester. Na kilka tygodni przed rozlewem wzbogacony niewielkim dodatkiem wyciskanego z całych owoców soku mandarynkowego z plantacji Klaudii Krsticevic. Efekt tej delikatniej zmiany przerósł nasze oczekiwania. Piwo stało się niezwykle gładką, płynną wersją galaretek pomarańczowych w czekoladzie.

Alk. 20%
Ekstrakt 45%

Składniki: woda, słód jęczmienny: pilzneński, palony, karmelowy, ekstrakt słodowy jęczmienny, chorwacki sok mandarynkowy bezpośrednio tłoczony (3%), chmiel odmian goryczkowych, drożdże

Komes Single Barrel 02/2024

Wymrażany Barley WineLeżakowany z kasztanami jadalnymi w beczce z Browaru Schorschbräu

Potężny Barley Wine leżakowany ponad rok w wyjątkowej beczce dębowej o pojemności 500 l. Beczkę pozyskaliśmy bezpośrednio od niemieckiej legendy piw wymrażanych, browaru Schorschbräu w Gunzenhausen. Beczka z dębu została przygotowana przez bednarzy specjalnie na zlecenie browaru i nie leżakował w niej wcześniej żaden destylat. Służyła jedynie do starzenia jednego rocznika mocnego koźlaka w Gunzenhausen. Była więc znacząco mniej wypłukana z drzewnej dobroci. W czasie leżakowania Komesa stopniowo, z pomocą specjalnych wkładów, umieszczaliśmy w beczce porcje kasztanów jadalnych. Co kilka tygodni weryfikowaliśmy nasycenie piwa aromatem kasztanów i budowanie się charakterystycznego, lekko tanicznego finiszu.

Alk. 20% obj./ Ekstr. 47% wag./Objętość 330 ml

Seria limitowana do jednej beczki - 1500 butelek

SKŁADNIKI: woda, ekstrakt słodowy jęczmienny, słód jęczmienny: pilzneński, cookie, karmelowy, czekoladowy, słód pszeniczny, chmiel: Amarillo®, chmiel odmian goryczkowych, Citra®, Chinook, drożdże.

Komes Single Barrel 01/2024

Wymrażany Barley Wine Leżakowany z suszonym mango w beczce z Browaru Schorschbräu

Potężny Barley Wine leżakowany ponad rok w wyjątkowej beczce dębowej o pojemności 500 l. Beczkę pozyskaliśmy bezpośrednio od niemieckiej legendy piw wymrażanych, browaru Schorschbräu w Gunzenhausen. Beczka z dębu została przygotowana przez bednarzy specjalnie na zlecenie browaru i nie leżakował w niej wcześniej żaden destylat. Służyła jedynie do starzenia jednego rocznika mocnego koźlaka w Gunzenhausen. Była więc znacząco mniej wypłukana z drzewnej dobroci. W czasie leżakowania Komesa stopniowo, z pomocą specjalnych wkładów, umieszczaliśmy w beczce porcje suszonego mango. Po kilku tygodniach wyjmowaliśmy wkład, usuwaliśmy owoce i umieszczaliśmy w beczce kolejną ich porcję, aż do uzyskania pożądanego balansu piwa i złożonego bukietu mango, dającego zarówno owocową słodycz, jak i nieco iglaste akcenty.

Alk. 20% obj./ Ekstr. 48% wag./Objętość 330 ml

Seria limitowana do jednej beczki - 1500 butelek

SKŁADNIKI: woda, ekstrakt słodowy jęczmienny, słód jęczmienny: pilzneński, cookie, karmelowy, czekoladowy, słód pszeniczny, chmiel: Amarillo®, chmiel odmian goryczkowych, Citra®, Chinook, drożdże.

Komes Single Barrel 04/2023

DWUKROTNIE WYMRAŻANY BARLEY WINE BOURBON OLD FORESTER & SPANISZ MOSCATEL DOUBLE BARREL AGED

Komes Barley Wine przez ponad rok leżakowany w beczkach po Bourbonie Old Forester. W celu uzyskania jeszcze większej kondensacji aromatów, ponownie wymroziliśmy 4 beczki. Uzyskaliśmy z nich niespełna 200 litrów, które finiszowaliśmy przez kilka miesięcy w beczce po hiszpańskim Moscatelu (beczka z amerykańskiego dębu wykonana przez bednarzy z Canton Cooperage z miejscowości Lebanon w Kentucky).
Nuty smakowe i aromatyczne: potężna, owocowa słodycz, karmel, ekstremalnie wysoka pełna, nuty białego wina, agrestu, daktyli, ale także orzechów, miodu, rodzynek, wanilii i bardzo intensywnego kokosa. Niesamowicie pijalne.
Ciekawostka: Na 1 litr tego piwa przypada 12 litrów Komesa Barley Wine.

Alk. 26% obj./ Ekstr. 60% wag./Objętość 330 ml

Seria limitowana do jednej beczki - 300 butelek

SKŁADNIKI: woda, ekstrakt słodowy jęczmienny, słód jęczmienny: pilzneński, cookie, karmelowy, czekoladowy, słód pszeniczny, chmiel: Amarillo®, chmiel odmian goryczkowych, Citra®, Chinook, drożdże.

Komes Single Barrel 03/2023

WYMRAŻANY BARLEY WINE BOURBON OLD FORESTER & SHERRY PEDRO XIMENEZ DOUBLE BARREL AGED
Esencja piwa w stylu Barley Wine – cenionego za złożony aromat i smak medalisty European Beer Star 2018. Trunek leżakowany w beczce po Bourbonie Old Forester przez ponad rok, następnie kilka miesięcy finiszowania w 30 letniej beczce po wzmacnianym sherry z winogron szczepu Pedro Ximenez (PX). Beczka po sherry wykonana i następnie odświeżona z zewnątrz przez bednarzy z Toneleria del Sur z miejscowości Montilla w Andaluzji.
Nuty smakowe i aromatyczne: bogate, przypomina tęgie czerwone wino z akcentami wiśni, rodzynek i daktyli, wszystko wzbogacone o nuty wanilii i kokosa, rozgrzewanie i znikoma kwasowość balansujące słodycz.

Alk. 20% obj./ Ekstr. 43% wag./Objętość 330 ml

Seria limitowana do jednej beczki - 300 butelek

SKŁADNIKI: woda, ekstrakt słodowy jęczmienny, słód jęczmienny: pilzneński, cookie, karmelowy, czekoladowy, słód pszeniczny, chmiel: Amarillo®, chmiel odmian goryczkowych, Citra®, Chinook, drożdże.

Komes Single Barrel 02/2023

WYMRAŻANY PORTER BAŁTYCKI JACK DANIEL'S Z MOCNO OPIEKANYM DREWNEM ORZECHA WŁOSKIEGO
Esencja naszego porteru nagradzanego m.in. na konkursach World Beer Cup i European Beer Star. Dzięki wymrażaniu wzmocniliśmy znacznie czekoladowo-kawowy profil piwa oraz, pojawiające się w czasie leżakowania, nuty suszu owocowego i powideł śliwkowych. Dłuższe leżakowanie w beczkach po bourbonie Jack Daniel’s z dodatkiem mocno opiekanego drewna orzecha włoskiego pozwoliło zintensyfikować charakter wymrażanego porteru. Beczka po bourbonie wzbogaciła Komesa o waniliowe, opiekane i drzewne nuty destylatów rodem z USA. Orzech włoski dodatkowo podbił wanilię i czekoladowo-kawowy profil piwa.

Alk. 19% obj./Ekstr. 40% wag./Objętość 330 ml

Seria limitowana do jednej beczki - 400 butelek

SKŁADNIKI: woda, słód jęczmienny: pilzneński, palony, karmelowy, ekstrakt słodowy jęczmienny, chmiel odmian goryczkowych, drożdże.

Untappd

Komes Single Barrel 01/2023

WYMRAŻANY BARLEY WINE OLD FORESTER BARREL AGED Z MOCNO OPIEKANYM DREWNEM ORZECHA WŁOSKIEGO
Esencja piwa w stylu Barley Wine – cenionego za złożony aromat i smak medalisty European Beer Star 2008. Proces wymrażania wzmocnił akcenty owocowe i bogate nuty słodowe charakterystyczne dla stylu. Dłuższe leżakowanie trunku w beczkach po bourbonie Old Forester z dodatkiem mocno opiekanego drewna orzecha włoskiego stworzyło wyjątkowy profil tego trunku. Beczka wniosła nuty wanilii, kokosa i przypraw korzennych. Drewno orzecha włoskiego oddało do piwa nuty czekoladowe, kakaowe i wzmocniło wątek wanilii, charakterystyczny także dla bourbonu.

Alk. 19% obj./Ekstr. 44% wag./Objętość 330 ml

Seria limitowana do jednej beczki - 400 butelek

SKŁADNIKI: woda, ekstrakt słodowy jęczmienny, słód jęczmienny: pilzneński, cookie, karmelowy, czekoladowy, słód pszeniczny, chmiel: Amarillo®, chmiel odmian goryczkowych, Citra®, Chinook, drożdże.

Untappd