Komes Single Barrel
KOMES SINGLE BARREL
Komes Single Barrel to nowa seria piw starzonych w beczkowi Browaru Fortuna, stworzona, aby podzielić się z miłośnikami piwa rzemieślniczego wyjątkowymi projektami naszych piwowarów. Wyjątkowymi, bo limitowanymi zawsze do pojedynczej dębowej beczki. Leżakowanie piwa w tak ograniczonej objętości pozwala nam realizować nawet najbardziej śmiałe pomysły oraz sięgać po beczki, które trudno zdobyć w większej ilości. Zaletą piw typu single barrel jest też niepowtarzalność danej partii piwa – leżakowanego w konkretnej beczce, czasie i warunkach. Komes Single Barrel to wyselekcjonowane frakcje z licznych procesów wymrażania oraz najlepsze beczki wybrane do długiego leżakowania.
Serię Komes Single Barrel otwierają dwa piwa – Wymrażany Komes Barley Wine Old Forester BA oraz Wymrażany Komes Porter Bałtycki Jack Daniel’s BA – oba leżakowane w pojedynczych beczkach z mocno opiekanym drewnem orzecha włoskiego, dla oceny wpływu tego drewna na dwa zupełnie różne style piwne.
Beczkownia Fortuny to miejsce stworzone z myślą o eksperymentowaniu i ciągłej nauce złożonej interakcji piwa i drewna. Powstają tu wyjątkowe piwa typu barrel aged – starzone w drewnianych beczkach po szlachetnych trunkach, m.in. winie z wielu rejonów świata oraz rozmaitych destylatów, od amerykańskiego bourbonu, przez wyspiarskie whisky, po francuskie koniaki i wiele innych. Piwa z beczkowni Browaru Fortuna są ręcznie rozlewane i etykietowane. Dzięki rzemieślniczym metodom produkcji, w tym wymrażaniu piwa i używaniu szczepów dzikich drożdży oraz starannemu dobieraniu beczek możemy pochwalić się produktem wysokiej jakości o unikalnym na rynku charakterze i historii. Nic więc dziwnego, że piwa tu zrodzone zdobywają liczne nagrody w Polsce i za granicą.
Komes Single Barrel 4/2025
Komes Single Barrel 4/2025: Wymrażany Hot Chocolate Porter
Zaostrzony przez suszoną papryczkę chocolate habanero, tylko odrobinę wygładzony przez ziarna kakaowca. Wyrazisty, niezwykle pikantny, ale zachowujący tło przywodzące na myśl ciasto czekoladowe. Inspirowany mexican hot chocolate cake.
alk. 20% obj. ekstr. 45% wag.
Składniki: woda, słód jęczmienny: pilzneński, palony, karmelowy, ekstrakt słodowy jęczmienny, ziarna kakaowca 1%, papryka chocolate habanero 0,1%, chmiel odmian goryczkowych, drożdże.

Komes Single Barrel 3/2025
Komes Single Barrel 3/2025: Wymrażany Porter Dymiony
Imperialny dymiony Porter Bałtycki, w którym cała dymność pochodzi od dodatku wędzonej papryki i wędzonej olchą soli.
alk. 20% obj.
ekstr. 45% wag.
Składniki: woda, słód jęczmienny: pilzneński, palony, karmelowy, ekstrakt słodowy jęczmienny, wędzona papryka, sól wędzona olchowa, chmiel odmian goryczkowych, drożdże.

Komes Single Barrel 2/2025
Komes Wymrażany Single Barrel Blend: Wymrażany Porter Imperialny x Wild Ale
Niezwykle czasochłonny blend dwóch piw z udziałem wymrażanego porteru nieco ponad 75%. Niemal dwuletni Porter Imperialny leżakowany w beczce po bourbonie Old Forester z trzyletnim dzikim strong ale z beczki po czerwonym winie z Burgundii, fermentowanym szczepem B. clausenii. Mimo dominacji porterowej bazy i słodyczy beczki, przy ogrzewaniu piwa w nosie oraz w posmaku pojawia się coraz więcej wtrętów moreli, ananasa, końskiej derki i siana. Całość, dzięki podwyższonej kwasowości, stała się także nadspodziewanie lekka w odbiorze, mimo potężnych parametrów.
Alk. 18%
Ekstrakt 40%
Składniki: woda, słód jęczmienny: pilzneński, palony, karmelowy, ekstrakt słodowy jęczmienny, pszenica, płatki owsiane, chmiel, drożdże

Komes Single Barrel 1/2025
Komes Wymrażany Porter Imperialny z sokiem z mandarynek z Chorwacji
Wymrażany porter imperialny, po niemal dwóch latach leżakowania w beczce po bourbonie Old Forester. Na kilka tygodni przed rozlewem wzbogacony niewielkim dodatkiem wyciskanego z całych owoców soku mandarynkowego z plantacji Klaudii Krsticevic. Efekt tej delikatniej zmiany przerósł nasze oczekiwania. Piwo stało się niezwykle gładką, płynną wersją galaretek pomarańczowych w czekoladzie.
Alk. 20%
Ekstrakt 45%
Składniki: woda, słód jęczmienny: pilzneński, palony, karmelowy, ekstrakt słodowy jęczmienny, chorwacki sok mandarynkowy bezpośrednio tłoczony (3%), chmiel odmian goryczkowych, drożdże

Komes Single Barrel 02/2024
Wymrażany Barley WineLeżakowany z kasztanami jadalnymi w beczce z Browaru Schorschbräu
Potężny Barley Wine leżakowany ponad rok w wyjątkowej beczce dębowej o pojemności 500 l. Beczkę pozyskaliśmy bezpośrednio od niemieckiej legendy piw wymrażanych, browaru Schorschbräu w Gunzenhausen. Beczka z dębu została przygotowana przez bednarzy specjalnie na zlecenie browaru i nie leżakował w niej wcześniej żaden destylat. Służyła jedynie do starzenia jednego rocznika mocnego koźlaka w Gunzenhausen. Była więc znacząco mniej wypłukana z drzewnej dobroci. W czasie leżakowania Komesa stopniowo, z pomocą specjalnych wkładów, umieszczaliśmy w beczce porcje kasztanów jadalnych. Co kilka tygodni weryfikowaliśmy nasycenie piwa aromatem kasztanów i budowanie się charakterystycznego, lekko tanicznego finiszu.
Alk. 20% obj./ Ekstr. 47% wag./Objętość 330 ml
Seria limitowana do jednej beczki - 1500 butelek
SKŁADNIKI: woda, ekstrakt słodowy jęczmienny, słód jęczmienny: pilzneński, cookie, karmelowy, czekoladowy, słód pszeniczny, chmiel: Amarillo®, chmiel odmian goryczkowych, Citra®, Chinook, drożdże.

Komes Single Barrel 01/2024
Wymrażany Barley Wine Leżakowany z suszonym mango w beczce z Browaru Schorschbräu
Potężny Barley Wine leżakowany ponad rok w wyjątkowej beczce dębowej o pojemności 500 l. Beczkę pozyskaliśmy bezpośrednio od niemieckiej legendy piw wymrażanych, browaru Schorschbräu w Gunzenhausen. Beczka z dębu została przygotowana przez bednarzy specjalnie na zlecenie browaru i nie leżakował w niej wcześniej żaden destylat. Służyła jedynie do starzenia jednego rocznika mocnego koźlaka w Gunzenhausen. Była więc znacząco mniej wypłukana z drzewnej dobroci. W czasie leżakowania Komesa stopniowo, z pomocą specjalnych wkładów, umieszczaliśmy w beczce porcje suszonego mango. Po kilku tygodniach wyjmowaliśmy wkład, usuwaliśmy owoce i umieszczaliśmy w beczce kolejną ich porcję, aż do uzyskania pożądanego balansu piwa i złożonego bukietu mango, dającego zarówno owocową słodycz, jak i nieco iglaste akcenty.
Alk. 20% obj./ Ekstr. 48% wag./Objętość 330 ml
Seria limitowana do jednej beczki - 1500 butelek
SKŁADNIKI: woda, ekstrakt słodowy jęczmienny, słód jęczmienny: pilzneński, cookie, karmelowy, czekoladowy, słód pszeniczny, chmiel: Amarillo®, chmiel odmian goryczkowych, Citra®, Chinook, drożdże.

Komes Single Barrel 04/2023
DWUKROTNIE WYMRAŻANY BARLEY WINE BOURBON OLD FORESTER & SPANISZ MOSCATEL DOUBLE BARREL AGED
Komes Barley Wine przez ponad rok leżakowany w beczkach po Bourbonie Old Forester. W celu uzyskania jeszcze większej kondensacji aromatów, ponownie wymroziliśmy 4 beczki. Uzyskaliśmy z nich niespełna 200 litrów, które finiszowaliśmy przez kilka miesięcy w beczce po hiszpańskim Moscatelu (beczka z amerykańskiego dębu wykonana przez bednarzy z Canton Cooperage z miejscowości Lebanon w Kentucky).
Nuty smakowe i aromatyczne: potężna, owocowa słodycz, karmel, ekstremalnie wysoka pełna, nuty białego wina, agrestu, daktyli, ale także orzechów, miodu, rodzynek, wanilii i bardzo intensywnego kokosa. Niesamowicie pijalne.
Ciekawostka: Na 1 litr tego piwa przypada 12 litrów Komesa Barley Wine.
Alk. 26% obj./ Ekstr. 60% wag./Objętość 330 ml
Seria limitowana do jednej beczki - 300 butelek
SKŁADNIKI: woda, ekstrakt słodowy jęczmienny, słód jęczmienny: pilzneński, cookie, karmelowy, czekoladowy, słód pszeniczny, chmiel: Amarillo®, chmiel odmian goryczkowych, Citra®, Chinook, drożdże.

Komes Single Barrel 03/2023
WYMRAŻANY BARLEY WINE BOURBON OLD FORESTER & SHERRY PEDRO XIMENEZ DOUBLE BARREL AGED
Esencja piwa w stylu Barley Wine – cenionego za złożony aromat i smak medalisty European Beer Star 2018. Trunek leżakowany w beczce po Bourbonie Old Forester przez ponad rok, następnie kilka miesięcy finiszowania w 30 letniej beczce po wzmacnianym sherry z winogron szczepu Pedro Ximenez (PX). Beczka po sherry wykonana i następnie odświeżona z zewnątrz przez bednarzy z Toneleria del Sur z miejscowości Montilla w Andaluzji.
Nuty smakowe i aromatyczne: bogate, przypomina tęgie czerwone wino z akcentami wiśni, rodzynek i daktyli, wszystko wzbogacone o nuty wanilii i kokosa, rozgrzewanie i znikoma kwasowość balansujące słodycz.
Alk. 20% obj./ Ekstr. 43% wag./Objętość 330 ml
Seria limitowana do jednej beczki - 300 butelek
SKŁADNIKI: woda, ekstrakt słodowy jęczmienny, słód jęczmienny: pilzneński, cookie, karmelowy, czekoladowy, słód pszeniczny, chmiel: Amarillo®, chmiel odmian goryczkowych, Citra®, Chinook, drożdże.

Komes Single Barrel 02/2023
WYMRAŻANY PORTER BAŁTYCKI JACK DANIEL'S Z MOCNO OPIEKANYM DREWNEM ORZECHA WŁOSKIEGO
Esencja naszego porteru nagradzanego m.in. na konkursach World Beer Cup i European Beer Star. Dzięki wymrażaniu wzmocniliśmy znacznie czekoladowo-kawowy profil piwa oraz, pojawiające się w czasie leżakowania, nuty suszu owocowego i powideł śliwkowych. Dłuższe leżakowanie w beczkach po bourbonie Jack Daniel’s z dodatkiem mocno opiekanego drewna orzecha włoskiego pozwoliło zintensyfikować charakter wymrażanego porteru. Beczka po bourbonie wzbogaciła Komesa o waniliowe, opiekane i drzewne nuty destylatów rodem z USA. Orzech włoski dodatkowo podbił wanilię i czekoladowo-kawowy profil piwa.
Alk. 19% obj./Ekstr. 40% wag./Objętość 330 ml
Seria limitowana do jednej beczki - 400 butelek
SKŁADNIKI: woda, słód jęczmienny: pilzneński, palony, karmelowy, ekstrakt słodowy jęczmienny, chmiel odmian goryczkowych, drożdże.

Komes Single Barrel 01/2023
WYMRAŻANY BARLEY WINE OLD FORESTER BARREL AGED Z MOCNO OPIEKANYM DREWNEM ORZECHA WŁOSKIEGO
Esencja piwa w stylu Barley Wine – cenionego za złożony aromat i smak medalisty European Beer Star 2008. Proces wymrażania wzmocnił akcenty owocowe i bogate nuty słodowe charakterystyczne dla stylu. Dłuższe leżakowanie trunku w beczkach po bourbonie Old Forester z dodatkiem mocno opiekanego drewna orzecha włoskiego stworzyło wyjątkowy profil tego trunku. Beczka wniosła nuty wanilii, kokosa i przypraw korzennych. Drewno orzecha włoskiego oddało do piwa nuty czekoladowe, kakaowe i wzmocniło wątek wanilii, charakterystyczny także dla bourbonu.
Alk. 19% obj./Ekstr. 44% wag./Objętość 330 ml
Seria limitowana do jednej beczki - 400 butelek
SKŁADNIKI: woda, ekstrakt słodowy jęczmienny, słód jęczmienny: pilzneński, cookie, karmelowy, czekoladowy, słód pszeniczny, chmiel: Amarillo®, chmiel odmian goryczkowych, Citra®, Chinook, drożdże.
